Jos et näe viestiä, klikkaa tästä

Huhtikuun kv-uutiskirje

kauppakamarin jäsenille

Toimistomme palvelee edelleen etänä

Vahvistamme ulkomaankaupan asiakirjoja yrityksille vallitsevasta koronavirustilanteesta huolimatta. Asiakirjoja vahvistetaan sähköisesti www.vientiasiakirjat.fi -palvelussa. Mikäli ehdottomasti tarvitsette asiakirjoihin ns. märkiä leimoja, otattehan yhteyttä etukäteen, puh. 050 555 3044 tai pirjo.melasalmi@kskauppakamari.fi.

Viime vuonna vahvistimme 1899 kappaletta erilaisia vientiasiakirjoja. Kasvua vuoteen 2018 oli 17 prosenttia. Eniten asiakirjoja meillä on vahvistettu Turkkiin, Kiinaan ja Saudi-Arabiaan.


Miten koronaepidemia vaikuttaa eri markkina-alueilla ja viisi vinkkiä pk-yrityksille koronaviruksen edetessä

Blogia päivitetty! Kansainvälisten markkinoiden mahdollisuudet nousevat valokeilaan pandemian edetessä, mutta tieto on usein hataraa ja vaikeaselkoista. Export Maker nostaa blogissa viisi vinkkiä pk-yrityksille ja kertoo, miten koronaviruksen vaikutukset näkyvät eri markkina-alueilla ja eri toimialoilla.


Tulevat tilaisuudet

​​​​​​​

Webinaari: Incoterms 2020 käytännössä ja koronakriisin vaikutus kansainväliseen kauppaan

Aika: 7.5. klo 9.00-10.30

Paikka: Etänä omalta koneeltasi

Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n Incoterms® -toimitusehdot ovat kansainvälisessä kaupassa maailmanlaajuisesti käytetyt ehdot, joihin viittaamalla kauppasopimuksissa myyjä ja ostaja sopivat tarkemmin tavaran toimitukseen liittyvistä seikoista. Incoterms® -ehdot päivitetään noin 10 vuoden välein kansainvälisen asiantuntijatyöryhmän työn pohjalta.

Webinaarissa käymme läpi Incoterms® 2020 -ehdot pähkinänkuoressa ja tarkastelemme ICC:n julkaisemia uusia force majeure- ja hardship-lausekkeita. Lisäksi käsittelemme kansainvälisen kaupan toimitusten hallintaa poikkeusoloissa.


Ympyräks-webinaari: Työpaja kansainvälisestä pääomarahoituksesta - Green investments – How to access capital from the international markets? On a path towards bio and circular economy

Aika: 11.5. klo 12.00-16.00

Paikka: Etänä omalta koneeltasi

Kansainvälisten sijoittajien keskuudessa on kasvava kiinnostus vihreää sijoittamista kohtaan. Vihreällä sijoittamisella voidaan vähentää riskejä, saada positiivista markkinahuomiota ja saada hyviä tuottoja. Kansainväliset rahoitusinstrumentit tuovat uusia mahdollisuuksia perinteisten rahoituskeinojen tueksi myös suomalaisille bio- ja kiertotaloustoimijoille. Tilaisuudessa kerrotaan perusteet kansainvälisistä rahoituksen välineistä kuten osakkeista ja velkakirjoista. Lisäksi tutustutaan vihreän rahoituksen instrumentteihin kuten vihreisiin velkakirjoihin.

Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti keskisuomalaisille yrityksille ja kunnille ja on jatkoa tammikuussa käynnistyneelle yritysten ympäristövastuullisuusverkoston toiminnalle. Aiempi osaaminen rahoituksesta ei ole välttämätön tilaisuuteen osallistumiseksi. Tilaisuuden käytännön järjestelyistä vastaa Keski-Suomen liiton Circwaste -osahanke.


Striimi: Menesty kansainvälisessä kaupassa – hinnoittelu, verotus ja sopimusehdot

Aika: 13.5. klo 9.00-15.45

Paikka: Etänä omalta koneeltasi

Kansainvälisiä kauppasopimuksia neuvoteltaessa ja laadittaessa on tärkeää tuntea sopimusoikeuden yleiset periaatteet, jotka asettavat tietyt reunaehdot sopimukselle. Hyvän sopimuksen saavuttamiseksi on kuitenkin yhtä tärkeää kiinnittää jo neuvottelu- ja tarjousvaiheessa huomioita seikkoihin, joilla varmistetaan mahdollisimman hyvään taloudelliseen lopputulokseen pääseminen.

Tässä koulutuksessa saat käytännönläheisiä vinkkejä, miten koko sopimusprosessi saadaan tukemaan menestymistä kansainvälisessä kaupassa.

Tarjoamme tässä poikkeuksellisessa tilanteessa koulutuksen nyt 50 % alennuksella. Koulutusedun saat koodilla K20ETA 30.4.2020 saakka. Etu koskee vain uusia ilmoittautumisia.Korona-aiheisia ohjeita ja lakiartikkeleita kansainvälistymiseen voit lukea korona-infosivultamme.


Maakohtaista kv-tietoa keväältä 2020

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden yhteyspäällikkö Anne Hatanpää on koonnut tietoa eri maiden tilanteesta ja bisnesmahdollisuuksista suomalaisille yrityksille keväältä 2020. Raportti on tehty ajalta ennen koronavirustilanteen vaikutuksia.


Kiinan elpyminen koronavirusepidemiasta luo uskoa tulevaan – mitä suomalaiset yritykset voisivat oppia Kiinasta?

Kiinan merkitys maailmantaloudessa on kasvanut viime vuosina merkittävästi. OECD:n mukaan Kiinan osuus maailman teollisuustuotannosta on jo yli 20 prosenttia, joten tuotannon kangertelu ja katkot ovat heijastuneet myös Suomeen.

Kiinan talouden nopea elpyminen on myös arvokas asia sijoittajien uskon palauttamisessa talouden tulevaisuuteen. Teollisuuden palautuminen on ollut nopeaa ja tasaista, kun tarkastelemme teollisuuden kapasiteetin elpymisen indeksiä.

Haastavien markkinoiden vetämättömyyttä voidaan lieventää Kiinan nousevilla luvuilla. Monet yritykset ovat jo ennen epidemiaakin ymmärtäneet Kiinan 400-miljoonaisen ja nopeasti kasvavan keskiluokan ostovoiman merkityksen.

Jos suomalaisten yritysten perinteiset markkinat ovat koronan runtelemia vielä loppuvuoden, miksi ei mennä sinne, missä talous vetää jo? Moni suomalainen yritys on ehtinyt rakentaa hyvän aseman Kiinassa. Nämä investoinnit on nyt mahdollista hyödyntää ja auttaa sekä itseään että Suomea. Vaikka lentoyhteydet eivät vielä vähään aikaan toimikaan, apua on tarjolla ja etäyhteydet ovat osoittaneet toimivuutensa.


EC has opened a consultation until 16 June 2020 on the EU-China Customs Agreement. The initiative will assess the cooperation between the EU and China in the areas of customs and administrative support, in the context of the 2004 Agreement between the two economies in these areas.


Finnpartnershipin vuonna 2020 erääntyville liikekumppanuustukihankkeille tarjolla joustoja koronavirustilanteen vuoksi

Koronaviruksen vaikutukset ovat luonteeltaan ennalta arvaamattomia niin kestoltaan kuin laajuudeltaan, ja saattavat aiheuttaa viivästyksiä käynnissä olevien liikekumppanuustukihankkeiden toteuttamisessa. Ulkoministeriö on päättänyt tässä vaiheessa tukea eräillä joustoilla niiden hankkeiden loppuun saattamista, joiden tuki erääntyy vuoden 2020 aikana. Lue Finnpartnershipin verkkosivuilta tarkempi kuvaus siitä, millaiset joustot ovat mahdollisia ja mitä hankkeita ne koskevat.


Finnpartnershipin huhtikuun vinkkilista​​​​​​​

Finnpartnership on koonnut vinkkilistan Suomesta liikekumppanuutta hakevista yrityksistä. Listalla on yhdeksän uutta yritystä sisältäen mm. suomalaisista vesialan teknologioista kiinnostuneen ruandalaisfirman sekä ecuadorilaisen banaaniviejän, joka etsii pakkausteknologioiden parissa toimivia suomalaisyrityksiä. Kiinnostuneet tahot voivat olla suoraan yhteydessä Finnpartnershipiin ja Juho Korkiakoskeen (juho.korkiakoski@finnpartnership.fi) lisätietoja ja yhdistämistä varten.EU-Vietnam: Council gives final green light to free trade agreement​​​​​​​

The Council adopted a decision on the conclusion of a free trade agreement (FTA) between the EU and Vietnam. This decision clears the path, on the EU side, for the entry into force of the agreement. Once the Vietnamese National Assembly also ratifies the FTA, the agreement can enter into force, most likely in early summer 2020. The FTA provides for the almost complete (99%) elimination of customs duties between the two blocks. 65% of duties on EU exports to Vietnam will disappear as soon as the FTA enters into force.


Vientimäärät vähenivät selvästi tammikuussa, mutta vientihintojen lasku oli vähäistä

Suomen tavaraviennin arvo laski tammikuussa 17,3 prosenttia vuoden takaisesta Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan. Vienti oli arvoltaan 4,8 miljardia euroa. Vientimäärät laskivat 16,6 prosenttia ja vientihinnat 0,1 prosenttia viime vuoden tammikuusta. Vienti EU-maihin laski 21,0 prosenttia ja vienti EU:n ulkopuolelle 11,2 prosenttia tammikuussa. Vienti Alankomaihin ja Kiinaan kasvoi, mutta vienti muihin suuriin vientimaihin laski tammikuussa.


Tavaraviennin arvo laski 15,2 prosenttia helmikuussa - Iso-Britannia siirretty ulkomaankaupan maaryhmään helmikuusta lähtien

Tullin tavaroiden ulkomaankauppatilastossa Iso-Britannian tiedot on siirretty helmikuun 2020 julkaisusta lähtien maaryhmästä EU-maat EU:n ulkopuolisiin maihin. Vienti EU-maihin laski helmikuussa 14,6 prosenttia ja tuonti EU:sta 1,9 prosenttia. Samaan aikaan vienti EU:n ulkopuolelle pieneni 15,8 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 3,3 prosenttia.


Pk-yritysten vienti laski kaksi prosenttia vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä

Tullin ulkomaankauppatilaston mukaan pienten ja keskisuurten yritysten viennin arvo oli 2,4 miljardia euroa ja tuonnin 4,5 miljardia euroa vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä. Pk-yritysten viennin arvo laski kaksi prosenttia tuonnin arvon noustessa prosentin edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Pk-yritysten osuus oli 15 prosenttia tavaroiden viennin kokonaisarvosta ja 28 prosenttia tavaroiden tuonnin kokonaisarvosta vuonna 2019.


Tavaroiden ulkomaankauppa maakunnittain vuonna 2019

Maakunnittain tarkasteltuna viennin arvo nousi Tullin tietojen mukaan viime vuonna seitsemässä maakunnassa ja laski 11 maakunnassa. Euromääräisesti viennin arvo kasvoi eniten Varsinais-Suomessa (1,2 mrd. e), Kymenlaaksossa (688 milj. e) ja Pirkanmaalla (517 milj. e). Prosenttimääräisesti viennin arvo kasvoi eniten myös Varsinais-Suomessa (+19 %) ja Kymenlaaksossa (+17 %). Viennin arvo laski Etelä-Karjalassa 16 prosenttia, Lapissa 12 prosenttia sekä Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa yhdeksän prosenttia.


Tulli: Suomen ja Ruotsin välinen kauppa + tukitoimenpiteitä Ruotsissa toimiville yrityksille

Suomen tavaravienti Ruotsiin kasvoi Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan 2,1 prosenttia viime vuonna vuoteen 2018 verrattuna ja oli arvoltaan 6,7 miljardia euroa.


Tietoa tukitoimenpiteistä Ruotsissa toimiville yrityksille löytyy Suomalais-Ruotsalaisen kauppakamarin verkkosivuilta: https://finsve.com/


Onko sinulla toiveita kv-toiminnan suhteen? Haluatko jakaa tarinan yrityksesi kansainvälistymisestä?

Ota yhteyttä: pia.naukkarinen@kskauppakamari.fi 050 555 9915


Lounge wiki

Kauppakamarin verkkosivujen alle rakennettu tietopankki kokoaa ajankohtaista tietoa kansainvälistymisestä, yritysten palveluista, kontakteista ja rahoituksesta. Lue lisää Tietopankista. Muista hyödyntää!

​​​​​​​

Lounge help

Kauppakamarin vientiasiakirja- ja neuvontapalvelut toimivat jokaisena arkipäivänä klo 8.30-11.30 ja 12.30-15.30 kauppakamarin jäsenille puhelimitse tai sähköpostitse puh. 050 555 3044, pirjo.melasalmi@kskauppakamari.fi.


Lisätietoja

Pia Naukkarinen

palvelupäällikkö
Keski-Suomen kauppakamari